Veel Nederlanders betalen forse rentepercentages over hun consumptieve leningen. Bijna één op de zes leningen heeft een rentepercentage tussen de 11 procent en het wettelijk maximum van 14 procent.
Dat blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder zo’n duizend respondenten.
Onder consumptieve leningen vallen verschillende soorten krediet. Het kan gaan om roodstand bij de bank en creditcardschulden, maar ook om doorlopende kredieten of een persoonlijke lening.
Het gemiddelde rentepercentage op dit type lening is 5 procent, aldus Pricewise. Bij een kwart van alle leningen is het rentepercentage 8 procent of hoger. Het hoogst zijn de rentes voor leningen waarbij aankopen op afbetaling worden gekocht (ook bekend als postorderkredieten, gemiddeld 7,1 procent) en creditcardleningen (6,4 procent).
Volgens directeur Hans de Kok van Pricewise realiseren veel Nederlanders zich niet hoeveel leningen ze hebben. “Veel mensen zullen niet beseffen dat ze gemiddeld 1,3 leningen hebben, omdat zij niet doorhebben dat een telefoonabonnement, een creditcard en roodstand hier ook onder vallen. Dat zijn wel degelijk leningen en daar betaal je in de regel als consument dus ook rente over.”
Het gemiddelde leenbedrag is volgens het onderzoek 6.401 euro. De hoogste bedragen zijn te vinden bij de leningen via familie of vrienden (gemiddeld 31.513 euro), persoonlijke leningen (17.119 euro) en studieschulden (16.259 euro).
De laagste leenbedragen zijn te vinden bij de ‘telefoonabonnementen inclusief toestel’ (gemiddeld 458 euro), verzendhuiskredieten (1.017 euro), roodstand (1.313 euro) en flitskredieten (1.321 euro).
Consumptieve lening: kwart heeft moeite met aflossen
24 procent van de leners heeft weleens tot vaak moeite met aflossen. Met name jongeren hebben moeite met aflossen. Maar liefst 35 procent van de respondenten tussen de 18 en 29 jaar geeft aan dit niet elke termijn makkelijk te kunnen.
Vooral respondenten met een flitskrediet, producten op afbetaling, persoonlijke leningen en verzendhuiskredieten hebben moeite met aflossen.
Toch heeft twee op de drie Nederlanders nog nooit zijn of haar lening vergeleken en heeft 82 procent nog nooit een lening tussentijds overgesloten.
Het advies van De Kok: "Het is raadzaam om na te gaan of een dergelijk krediet wel echt nodig is. Mocht het inderdaad noodzakelijk zijn, dan kan het veel voordeliger zijn om meerdere van dit soort kredieten onder te brengen in één persoonlijke lening met een veel lager rentepercentage."